Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés Blog

Praktikák okosan és óvatosan

Cimkék: interjú, munkakeresés, praktikák, trükkök

2012 February 22.   |  3: 00

Vesd be, de csak ha nyerni akarsz egy megbeszélésen, vagy Állás / Munka keresésénél...

munka, állás, állások, praktikákPszichológiai trükkök, amiket a profik alkalmaznak, és még a profikkal szemben is hatásosak. A módszereket az USA elnökjelöltjei, a világ topvezérkara tesztelte, s mára ezek beszivárogtak a felsővezetés eszköztárába is. Hölgyek, urak, mindenki megtalálja a maga módszerét!

Bővebben...

Nonverbális kommunikáció - azaz a testbeszéd

Cimkék: állásinterjú, munkakeresés, testbeszéd

2012 February 20.   |  22: 44

A szavaiddal elkápráztathatod a leendő munkáltatód, de mi a helyzet a nonverbális kommunikációval?

addelmagad, nonverbális kommunikáció, állásinterjúSokan egyetértenek abban, hogy az első benyomások már az előtt megkezdődnek, hogy belépnénk az interjúztató irodába. Akár a liftben, vagy a recepciónál vagy, mutasd azt magadról, hogy magabiztos vagy. Ilyenkor már ne böngészd zavarodottan az önéletrajzod, igyekezd minél jobban leplezni idegességed. Figyeld meg, ha arra koncentrálsz, hogy menni fog, és nem engedsz teret a negatív gondolatoknak, akkor sokkal jobban fog menni az interjú is.

Várakozás közben, ne görnyedj össze, ne hajtsd le a fejed, ne dobolj a lábaddal, ne nézegesd idegesen az órád. Kerülj minden olyan nonverbális kommunikációt, ami arra utal, hogy mennyire ideges vagy. Helyezd magad kényelembe, hogy minél inkább nyugalmat sugározz magadból, de ne vidd túlzásba. Ha túl lazán kezdesz viselkedni az sem kelt jó benyomást. Lapozgathatsz egy újságot, hogy lekösd magad, de állj készen, hogy hamarosan behívnak.

Mikor az első lépéseket teszed, ügyelj az udvariasságra. Mindig kövesd az interjúztató személyt, hiszen ő van „otthon”. Amikor helyet foglalsz, tegyél le mindent a kezedből. Az önéletrajzod helyezd az asztalra. A táskádat tedd egy székre vagy magad mellé a földre. Ne tarts semmit az öledben, mert ez védekező mechanizmusra utal. Ülj egyenesen, hiszen ez nyitottságot sugároz majd. Beszéd közben nyugodtan gesztikulálhatsz, hiszen ez a beszéd természetes velejárója, de kerüld a széles kézmozdulatokat.

Ügyelj mindig a szem kontaktusra. Nincs előírt szabály arra, meddig kell a másik szemébe nézni. Ha kérdést teszel föl, vagy éppen válaszolsz, nézz az interjúztató szemébe, tudatosítva benne, hogy figyelsz rá, és kizártad a külvilágot. Arra ügyelj, hogy az interjúztató két szeme és orra által körülhatárolt területre koncentrálj, ha ugyanis az arcát pásztázod, vagy ajkait figyeled, arra a következtetésre juthat, hogy túlzottan érdeklődsz iránta. Ha többen is jelen vannak a felvételi beszélgetésen, egyikükről a másikra nézhetsz, nem kell kitüntetett figyelmet szentelned egyetlen embernek. Ha kellemetlennek érzed a folytonos szemkontaktust, tekintgess néha nyugodtan félre, de soha ne kalandozz el.

Az állásinterjú végeztével szedd össze a magaddal hozott papírokat, táskádat, állj fel lassan, mosolyogj. Búcsúnál fogj újra kezet az interjúztatóval, illetve köszönj el attól is, aki az interjúra bekísért.

Bővebben...

Mire figyeljünk az Állásbörzén.

Cimkék: állásajánlatok, állásbörze, álláskeresés, tanácsok

2012 February 19.   |  17: 31

Az állásbörze egyre elterjedtebb módja a jelöltek elsődleges megszűrésének és a toborzásnak.

állásbörze, addelmagad, álláskeresésE módszer gyakoriságának oka egyértelmű: a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb jelöltet lehet úgymond meginterjúztatni. A végzős diákok körében közkedvelt a rendezvény, mivel gyakorlatilag potya lehetőségük nyílik arra, hogy találkozzanak számos cég képviselőjével mindössze néhány óra alatt.

Bővebben...

Állásbörze miért jó?

Cimkék: állásajánlatok, állásbörze, álláskeresés

2012 February 19.   |  17: 13

Az állásbörze egy nagyon jó és hasznos dolog, egy helyen válogathatsz millió állás közül.

állásbörze, addelmagad, állásokNem kell ezer honlapot végigböngészned és kotorászni a valós és valótlan álláshirdetések között. Az állásbörzén nem csak a feladott hirdetések néhány soros szövegét találod meg, hanem ezenkívül számtalan információt beszerezhetsz, ami később még nagyon jól jöhet! Az állásbörzén gyakran nem csak az alkalmazottak, hanem a főnökök is jelen vannak, ami külön öröm, mert egy jó belépő, egy kellemes beszélgetés felérhet egy remekül sikerült állásinterjúval! Az ugye pedig több, mint fél siker! Ha kimész az állásbörzére egyből a kompetens személyekkel beszélgethetsz, nem kell kérdéseidet barokkos körmondatokban megfogalmaznod, majd e-mailben elküldened és mindennap lesni a postafiókod, hogy mikor méltóztatnak válaszolni, hanem felteszed a cég munkatársainak a kérdéseidet és így 2 percen belül hozzájutsz a szükséges információhoz. Az állásbörzén azonnal jelentkezhetsz a neked tetsző és persze végzettségednek megfelelő állásokra.
Ha nem is találod meg álmaid állását rögtön, akkor is számtalan tapasztalattal gazdagodhatsz, ugyanis az állásbörzéken általában lehetőség nyílik próbainterjúkra, önismereti tesztekre és ingyenes karriertanácsadásra! Már csak ezért is megéri, mert egyébként ezek komoly költséget jelentenének! Az állásbörzén számos névjegykártyát beszerezhetsz, sőt te is rengeteget elŐsztogathatsz, így később könyebben juthatsz munkához! Tulajdonképpen itt a kapcsolati háló kiépítéséről van szó, ami a mai világban elengedhetetlen!

Bővebben...

Munkahelyi diszkrimináció.

Cimkék: álláskeresés, diszkrimináció, interjú, munkahely

2012 February 18.   |  23: 48

Hazánkban sem ritka, hogy egyes dolgozók koruk, nemük vagy származásuk miatt az átlagnál nehezebben boldogulnak a munkaerőpiacon.

addelmagad, munka, diszkriminációMelyikünkkel nem történt még meg, hogy méltatlanul megkülönböztették, és nem kapott lehetőséget kora, neme vagy más - nem a munkához kapcsolódó - tulajdonsága miatt? Ki meri ilyenkor felvenni a kesztyűt, és lehet-e egyáltalán revansot venni jogorvoslatok segítségével? 

Bővebben...

Végső megoldás vagy mindig jól jön?

Cimkék: iskola, munkanélküli, továbbképzés

2012 February 18.   |  22: 40

Egyes ritkább esetekben néhány embernél előfordul az, hogy nem tud elhelyezkedni a szakmájában.

addelmagad, álláskeresés, munkaHa már valóban mindent megpróbáltunk, de még leghatározottabb törekvéseink ellenére sem tudtunk állást szerezni, van még egy utolsó lehetőség. Persze a reményt soha nem kell feladni, azért mégis jobban tesszük, ha több lábon állunk. Amíg tehetjük, szerezzünk meg minél több szakmát, vegyünk részt a lehető legtöbb képzésen, amire csak lehetőségünk van. Beláthatjuk, egy olyan ember, aki két-három végzettséggel is rendelkezik, előbb, vagy utóbb el tud helyezkedni valamelyikkel. Míg azok, akiknek csak egy szakmát sikerült szerezniük, és még azzal sem tudnak munkát vállalni, sokkal rosszabbul, szerencsétlenebbül járnak.

Bővebben...

Mennyi idő az álláskeresés?

Cimkék: álláskeresés, idő, munka keresés, szakképzettség

2012 February 18.   |  2: 25

Hogy mennyi időbe telik egy megfelelő állás megtalálása és a munkába állás, több tényezőtől is függ egyszerre.

addelmagad, álláskeresés, munkaFügg attól, hogy az állást kereső illető milyen képesítéssel, vagy szakmával rendelkezik, hiszen nem minden szakma egyformán keresett.Napjainkban kifejezetten elkülöníthetjük a már telített foglalkozásokat, és azokat, ahol még viszonylag könnyű elhelyezkedni. Sok múlhat azonban azon is, hogy áll e tapasztalat, vagy gyakorlat a háttérben. Ebbe egyaránt beletartozik az is, hogy pályakezdő munkavállalóról van szó, vagy leszámolt munkanélküliről, akinek már vannak tapasztalatai, de nem annyira fiatal. Közismert, hogy egyes munkaadóknál kifejezetten előny a fiatalság, és a függetlenség, valamint a rugalmasság, míg mások teljesen az ellenkezőjét, inkább az idősebb, megbízhatóbb korosztályt veszik célba. Nem mindegy az sem, hogy az ország melyik területén szeretnénk munkához jutni, hiszen egyes területeken több, míg máshol kevesebb lehetőség adódik. Ahol folyamatosan új munkahelyeket teremtenek, ott nyilvánvalóan könnyebb az elhelyezkedés is.

Bővebben...

Öltözködési szabályok állásinterjúra

Cimkék: etikett, interjú, öltözködési szabályok

2012 February 17.   |  21: 45

Ugyan állásinterjún tudásunkat, személyiségünket adjuk el, mégsem elhanyagolható külső megjelenésünk. 

addelmagad, öltözködési szabályok, állásinterjúAz állásinterjún való megjelenésnek vannak általános szabályai, de a személyiséghez illő öltözetet mindenkinek magának kell ki- illetve megtalálnia.
A nők több hibát követhetnek el az állásinterjún való megjelenésben, mint a férfiak. Ha egy diplomás férfi ápolt hajjal, borotváltan, öltönyben, nyakkendőben megy egy interjúra, akkor a külseje alapvetően megfelelő. Ettől függetlenül nem mindig elvárás az öltöny. Műszaki területeken például a jó minőségű farmer, ing, zakó kombináció is elfogadott.  Amikor az interjúztatóddal szemben ülsz, óhatatlanul kiteszed magad annak, hogy minden porcikádat alaposan végigmustrálja. Összegyűjtöttük, milyen öltözékekben lejthetsz be a felvételi beszélgetésre, és melyeket érdemes – erre az időre - a szekrény mélyére száműzni. 

Bővebben...

Bértárgyalás álláskeresés után

Cimkék: álláskeresés, bér, bértárgyalás, fizetés

2012 February 17.   |  1: 00

Az álláskeresés után a bértárgyalás egy igazi művészet.

addelmagad, álláskeresés, munkaA bértárgyalás egy nehéz ügy! Nem akarunk nevetségesnek tűnni, de gyáva nyúlnak sem, ugyanakkor fogalmunk sincs, hogy jelenleg mennyit érünk a munkaerőpiacon.
Angliában bevett szokás, hogy az állás meghirdetése mellett, az éves fizetést is feltüntetik! Nálunk azonban más a helyzet, itt senki nem tudja mennyit keres a másik, mert ugye nem illik mások zsebében turkálni. Egy magyar álláshirdetésben maximum azt olvashatjuk, hogy versenyképes jövedelem. Kérdem én kinek mi a versenyképes?
Sajnos emiatt a fene nagy titkolózás miatt kérdezősködnünk kell ismerősöknél, barátoknál, rokonoknál. Ne feledkezzünk meg a béren kívüli juttatásokról sem. Ezeket is érdemes feltérképezni! Aztán ha megvan a végeredmény természetesen nem azt mondjuk, hogy ennyit akarok keresni vagy ennyit szeretnék, hanem szépen gusztusosan tálalva elmondjuk, hogy a mi szaktudásunkkal, tapasztalatunkkal, gyakorlatunkkal, illetve az utolsó munkahelyünkön ennyit kerestünk(már ha kérdezik), úgy gondoljuk, hogy kb ennyi és ennyi közötti fizetést tartunk reálisnak.

Bővebben...

Álláskeresés és telefonálás, mikor hogyan?

Cimkék: álláskeresés, telefonálás

2012 February 15.   |  19: 57

Telefonálni természetesen mindenki tud, de nem árt néhány íratlan szabályt szem előtt tartanunk!

addelmagad, munka, álláskeresés

Bővebben...