Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés Blog

Álmatlanság, kattogás ismerős?

Cimkék: álmatlanság, burn out, fáradékonyság, felmérés, kattogás, stressz

2012 April 29.   |  23: 52

Folyamatosan fáradt vagy, sűrű álmatlanság, forog az agyad még éjszaka is?

álmatlanság, addelmagad, munkaEgyes felmérések szerint átlagosan ötből egy ember érzi magát szinte folyamatosan elcsigázottnak, fáradtnak, mint akiből az összes energiát kiszívták. Minden tizedik embernél olyan súlyúak e problémák, hogy az mindennapi munkáját és életminőségét is nagyban befolyásolja. A legtöbben természetesen azért érzik magukat így, mert életmódjuk erre predesztinálja őket: a folyamatos túlórázás után még hazavitt munka, az esti email-nézés vagy telefonálgatás egyaránt közrejátszik abban, ha megviseltek vagyunk, hiszen a modern technológia vívmányainak következtében a mai ember már gyakorlatilag folyamatosan elérhető. Emiatt pedig úgy is érezzük magunkat, mintha soha semminek nem érnénk a végére – ez pedig roppant fárasztó, még ha nem is feltétlenül tudatosul.

Bővebben...

Rossz Főnök

Cimkék: beosztott, kényelmes, kiabálás, munkahelyi légkör, rossz főnök, táppénz

2012 April 29.   |  22: 55

Milyen Főnök vagy a munkában? Vagy a te főnököd ilyen?

rossz főnök, addelmagad, munkahely1. A legtöbb e-mailed egyszavas
Kényelmes, hatékony, de udvariatlan egy-egy e-mailre egy szóval válaszolni (Például: igen, nem, beszéljünk róla stb.). E stílus hagyománya a mobiltelefonos e-mailezésig nyúlik vissza, amelynél nehézkes a hosszabb válasz.

Bővebben...

Sírós vagyok ments ki innen

Cimkék: hátrány, helyzetkezelés, kutatás, munkahely, pityergés, sírás

2012 April 29.   |  21: 26

Munkahely, sírjak ne sírjak, nem tehetek róla...

sírás, addelmagad, munkahelyTöbb amerikai állásblogger is foglalkozott a munkahelyi sírás problémakörével. A tekintélyes Forbes üzleti magazinban például a Kaliforniai Egyetem egy több éves kutatásának eredményeit idézik. Ebből nem meglepő, hogy a nők sokkal gyakrabban sírnak munka közben, mint a férfiak. A férfiak többségét gyermekkoruk óta tréningezik a könnyek visszafogására, ami egy idő után reflexxé válik náluk.

Bővebben...

Csörög felvegyem?

Cimkék: interjú, mobil, mobiltelefon, szokás, telefonos előszűrő, visszahívás

2012 April 29.   |  20: 47

Interjú, előszűrés, csörög, felvegyem?

mobil, addelmagad, álláskeresésKell a mobiltelefonszám az önéletrajzba, ugyanis így tudnak a személyzetisek a leggyorsabban elérni. Ha céges mobilunk is van, akkor ne azt adjuk meg több okból:
könnyen visszakereshetőek a számok,
lehet, hogy az asztalon felejtjük és - céges mobil lévén - kollégánk veszi fel,
egy esetleges munkahelyváltásnál a munkaadó egyszerűen nem tud bennünket elérni.

Bővebben...

Milyen esélyed van 45-50év felett?

Cimkék: 45 év felett, 50év felett, élettapasztalat, előnyök, kötődés, munkatapasztalat, szenior

2012 April 29.   |  18: 12

Álláskeresés 45-50év felett? Előnyt a hátrányból?

munka, álláskeresés, állásokAz 50 év felettiek nehezebb álláskeresése, a munkaadói előítéletek nem magyar sajátosság. Aki végignézi az angol és a német nyelvű sajtót, nagyjából ugyanazt találja, mint a magyarban. Talán annyi különbséggel, hogy több a pozitív példa, hatékonyabbak az ezzel foglalkozó civil szervezetek, azonban az előítéletek a nyugati munkaadókban is jelen vannak.

Bővebben...

Nem árulják el neked a munkaadó nevét?

Cimkék: fejvadász, megbízó, munkaadó, munkaközvetítő, névtelenség, sikerdíj

2012 April 28.   |  3: 05

Miért nem árulják el neked a munkaadó cég nevét a munkaközvetítő vagy fejvadász cégek?

munk, állások, addelmagadSokan nem értik miért van az, hogy a munkaerő-közvetítő és fejvadász cégek hirdetései névtelenek, közben a pályázó kiadja az adatait előre. Természetesen érthető a gondolat, hogy nem egyenlő felek állnak egymással szemben, de ha állást akarsz találni, akkor egyelőre, amíg az álláskeresők nem alakítanak szakszervezetet, és nem kezdenek el sztrájkolni jobb feltételek reményében, bojkottálni a közvetítő cégeket, a név nélküli hirdetéseket, stb. , addig alkalmazkodni kell a jelenlegi helyzethez. A pampogásnak nem lesz eredménye, ha nem mondhatják el ki a megbízó, akkor nem mondják el és kész, max. körbeírják. A név nélküli hirdetések bojkottja pedig szintén értelmetlen.

Előfordul, hogy még az interjún sem fedhetik fel a megbízó kilétét. Ez elég ritka, és csak felsővezetői pozícióknál fordul elő. Normális esetben elmondják a titkolózás okát, és igyekeznek megtenni mindent, hogy kompenzáljanak: pl. interjú után név és utolsó munkahely nélkül küldik át a jelölt anyagát - ha szakmailag és emberileg rendben van, akkor nem a neve és a konkrét cég fog dönteni úgysem.

Vegyük sorra, hogy miért is nem írják bele az esetek 99%-ban a hirdetés szövegébe a megbízó cég nevét, logoját, illetve miért nem árulják el telefonos/e-mailes érdeklődés esetén sem:

1. A megbízó kéri, hogy ne szerepeltessék a nevüket a hirdetésben, mivel adott esetben a keresés bizalmas jellegű, vagy nem szeretnék a piac, a konkurensek, vevőik, beszállítóik ''orrára kötni'', hogy keresnek egy adott pozícióra.
2. A keresés bizalmas, azaz valakinek a helyére keresik az új munkatársat. Ennek az oka nem a ''kiszúrás'', hanem pl. kiégett az illető, nem teljesít megfelelően, hibázik, stb. Viszont szeretnék, ha átmenet lenne a pozíció betöltésében, így amikor megtalálták az utódját, akkor mondanak fel neki. Elég kínos lenne, ha a lecserélendő illető ezt hamarabb megtudná, mint ahogy a cég szeretné.

3. A közvetítő cégek előszelekciós és jelölt felkutatási terhet vesznek le megbízóik válláról, emellett tájékoztatják az érdeklődőket, és értesítik az akár több száz jelentkezőt a kiválasztási folyamat rájuk vonatkozó eredményéről. Amennyiben közölnék a cég nevét, akkor a pályázók nagy része közvetlenül megkeresné a céget, és ott pályázna - pedig a cég ezt el szeretné kerülni. És persze a közvetítő cégek is, amelyek sikerdíjra dolgoznak. A megbízó időt és energiát szeretne megtakarítani, valamint a felvett jelöltre garanciát is kap. Fizet, és ezért elvárásai vannak, a közvetítő cégnek pedig ehhez az elvárásokhoz kell igazodnia.

Bővebben...

Pályakezdőket vesézzük ki.

Cimkék: formálhatóság, pályakezdő, rutintalanság, tanulási képesség, teherbírás

2012 April 26.   |  1: 23

Pályakezdő, álláskeresés, munka - hogy jönnek ki egymással?

pályakezdő, munka, addelmagadRutintalanság, hiányos szakmai ismeretek, fegyelmezetlenség. Ezek a negatív sztereotípiák élnek sok cégvezetőben a pályakezdőkkel szemben. Vannak azonban cégek, amelyek „harapnak” rájuk: már az egyetemi tanulmányok alatt megkörnyékezik őket. Miért vonzó egy tapasztalatlan fiatal a munkaerőpiacon?

Bővebben...

Kizsákmányolás vagy jótett

Cimkék: adókedvezmény, diákmunka, gyakornoki állások, költségmegtakarítás

2012 April 19.   |  1: 43

Diákmunka, gyakornoki állások, mikor miért és kinek jó..

diákmunka, állásajánlatok, addelmagadPár éve még az okozta a legnagyobb gondot a hazai felsőoktatásban tanuló hallgatóknak, hogyan találjanak gyakorlati helyet. Mára a cégek felismerték a gyakornokok hasznát, egyre több a meghirdetett pozíció. A gyakornok azonban az olcsó munkaerő szinonimája lett, és sok esetben gátlástalanul kihasználják a végzősök vagy pályakezdő diplomások továbbfoglalkoztatásba vetett reményét, tűrőképességét.

Bővebben...

Te fent vagy a feketelistán?

Cimkék: adatbázis, alapos indok, feketelista, késés, legenda, rossz modor

2012 April 18.   |  21: 17

Létezik a ''feketelista'' a munkaközvetítőknél vagy csak legenda?

munka, állás, álláskeresésA munkaerő közvetítő cégek ''fekete listája'' csak városi legenda, vagy tényleg létezik? Aki ide bekerül, azon örökké rajta marad a bélyeg? Egy álláskereső mesélte, hogy kezd arra gyanakodni, hogy egyik-másik cégnél ő is fent lehet egy ilyen listán, mert egyszer ''megcsúszott''. A története mindössze annyi, hogy beteg lett, és emiatt lemondta az interjút. Jelezte a toborzónak, hogy most nem tud menni, de ha lesz legközelebb időpont, nagyon szívesen. Azóta még olyan lehetőségnél sem keresik, ami pedig 100%-ig illene rá.
Bár valóban létezik ''fekete lista'', de szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy ez nem közös, másrészt csak alapos indokkal kerül bele bárki - így egy betegség miatti interjú lemondás természetesen nem ilyen. Ebben a konkrét esetben valószínűleg más -nem publikus - szempontok is vannak az adott állásnál, vagy nem megfelelő a cég adatbázisa, így egy-egy új keresés esetén nem találnak rá a megfelelő jelöltekre, és ezért nem keresik őt meg.
Megjegyzem, nem csak a közvetítő cégeknél vannak ''nemszeretem'' jelöltek, a vállalatok, neves, nagy cégek szintén megjelölik adatbázisukban azokat a jelölteket, akikkel kellemetlen tapasztalataik voltak. Ez valahol érthető, hiszen nem szeretnék egymás idejét ismét rabolni, ha már egyszer kialakult egy kedvezőtlen benyomás.
A ''fekete lista'' tehát általában az adatbázisban egy címkét takar, mely azt jelöli, hogy az illető valamilyen korábbi cselekedete miatt hendikeppel indul, vagy figyelembe sem veszik, ha bőven van más jelentkező. Milyen esetekben lehet elérni ezt a státuszt?
- ha valakinek általános, könnyen helyettesíthető tapasztalata, végzettsége van, azaz hasonló hátterű jelöltekből bőven van kínálat, akkor már az is elég, ha a jelölt nem szól oda, hogy nem jön interjúra, vagy késik, de ezen szemrebbenés nélkül átsiklik (azaz, ha késel, és odaszólsz, vagy elnézést kérsz, sokkal jobban jössz ki a dologból, mintha nem szólsz egy szót sem) - ebből következik, hogy azok a szakemberek, akikből alig van pár tucat az országban, azokkal sokkal elnézőbbek a HR-esek;
- még durvább eset a közvetítő cég szemszögéből, ha a megbízó céghez nem megy el interjúra a jelölt, és erről nem szól senkinek;
- interjún folyamatos káromkodás, kötekedés, agresszív megnyilvánulás, súlyos ápolatlanság (testszag, erős szájszag, erős dohányszag);
- megbízó cégnél minősíthetetlen magatartás/hozzáállás interjún, vagy a munkavégzés során, vagy korábbi munkahelyen referencia szerzéskor kiderült durva visszaélés, vagy egyéb információ (pl. sikkasztás, alkoholizmus);
- durva, káromkodásokkal teli reklamáció, anyázás, fenyegetőzés (pl. egy elutasítás miatt);
- a megbízó cég zaklatása elutasítás után, pl. személyesen (zaklatás szó szerint, nem az udvarias telefonos, vagy e-mailes érdeklődésre gondolok);
- durva ''CV-csalás'', nyilvánosságra került durva hazudozás.

Bővebben...

Ki hullik ki elsőnek

Cimkék: hibák, jelentkezés, kihullás, pályázó, pozíciófüggő

2012 April 15.   |  2: 13

Néha csak kis dolgon múlik, de tovább lapoznak ezért.

álláskeresés, állásajánlatok, addelmagadErősen pozíciófüggő persze, de általában 1-1 állásra jelentkezik 100-300 pályázó, de nem ritka a 2-3ezer pályázat sem. Általában az első 30-50 CV-ből lehet találni 3-6 jelöltet, aki jó, és akit behívnak interjúra. Kihullik az, aki nem felel meg a cég számára fontos publikus (végzettség, tapasztalat, nyelvtudás) és nem publikus elvárásoknak (kor, nem, kinézet), kihullik, akinek a CV-je hibákkal teli, vagy mazsolázni kell az információt, mert túl terjengős, vagy szűkszavú, vagy rosszul van megformázva. Kihullik az, aki igénytelen képet rak be a CV-jébe. Kihullik az, akitől kérnek fényképet, fizetési igényt, de nem küld. Extrém esetben az is kihullik, aki megfelel az elvárásoknak, de van mellette számos olyan jelentkező, aki még jobb nála abban, hogy valamilyen extra tudással is rendelkezik.

Bővebben...
Előző oldal
1