Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés Blog

Mennyi is a foglalkoztatottak száma valójában?

Cimkék: bejelentés, feketemunka, foglalkoztatottság, körbeszámlázás, munkavállaló, vállalkozó

2012 March 27.   |  1: 45

Vállalkozó vagy munkavállaló, esetleg feketemunka?

addelmagad, munka, állásokBár nem vagyunk egy statisztika guruk, de elgondolkodtató, hogy mennyi következtetést vonnak le ebben az országban az éppen foglalkoztatott munkavállalók, illetve a vállalkozások pillanatnyi számáról, az induló és megszűnő vállalkozásokról, stb. Pedig a jelenlegi viszonyok miatt mindegyik adat jelentősen torz, hiszen ha mindenki körbenéz a szűkebb környezetében, lefogadom, hogy hamar eszébe jut legalább 1-2 olyan ismerős, rokon, aki papíron vállalkozó. Mert így elszámolhat ezt-azt, vagy mert be kell számláznia valahová, vagy mert van egy élő vállalkozása, de az optimális bevétel-költség elosztáshoz, a kedvezőbb adózáshoz jól jön még egy cég, amely papíron mutat csak aktivitást. Extrém esetben az élő vállalkozásban a szürke, boritékos alkalmazotti fizetésekhez a készpénz előteremtéséhez kell még 1-2 cég a saját, vagy családtag nevén, és megy a körbeszámlázás. Emellett nem beszéltünk a hajléktalanok nevére alapított cégekről, az építőiparban gombamód újraalakuló társaságokról. Így nem tudjuk igazán, hogy sok, vagy kevés a vállalkozás ebben az országban.
Ez a kérdés elvezet oda, hogy emiatt a foglalkoztatottságról sem tudjuk igazán, mekkora, csak nagyjából, illetve aki nyitott szemmel jár, érzékeli, hogy nem túl magas. Elég csak felszállni a metrora munkaidőben, vagy kinézni a budapesti utcákra. Igen sok aktív korú ember ténfereg az utcán, láthatóan nem munka kapcsán, és nem csak a válság óta van ez így. Emellett számos pénzügyi tanácsadó, ingatlanos, értékesítő, network marketinges, MLM-es számláz be valahová, tehát nincs bejelentett munkahelye, mégis dolgozik. A feketén foglalkoztatottakról ne is beszéljünk.
Jó lenne pedig tisztán látni és tiszta viszonyokat teremteni. Ehhez viszont nehéz meghozni a szükséges döntéseket, ha az alapadatok sem felelnek meg a valóságnak.

Bővebben...

Szigorúan bizalmas vagy mégsem?

Cimkék: állásinterjú, személyiségi jogok, szigorúan bizalmas, tesztírás, titkos, top secret

2012 March 25.   |  21: 20

Egy állás megpályázásakor a különböző alkalmassági tesztek kitöltése során kismillió dologra kell koncentrálnunk.

addelmagad, állások, állásajánlatokNagyon igyekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk, és közben sokszor átsiklunk bizonyos apróságokon... Például nem tudjuk, hány ember kezébe kerülnek a rólunk bizalmas információkat eláruló tesztlapok. Sőt: zavart helyzetünkben az sem biztos, hogy feltűnik nekünk, olyan kérdésekre válaszoltunk, melyeknek az állás betöltéséhez a világon semmi köze.
Szigorúan bizalmas!

Bővebben...

Gyakran vannak erotikus álmaid?

Cimkék: álom, CPI, kérdések, Rosarch, személyiségteszt, Szondi, teszt

2012 March 25.   |  1: 37

Gyakran vannak erotikus álmai? - útmutató a személyiségtesztekhez.

álláskeresés, munkakeresés, állásajánlatokEgyre több vállalatnál alkalmazzák szívesen a kiválasztásnál az úgynevezett személyiségteszteket, melyek segítségével állítólag jóval pontosabb kép rajzolható meg a jelentkezőről, mint amit az állásinterjún elmond magáról. Füllenteni, azaz kedvezőbb képet rajzolni magunkról, nehéz, de nem lehetetlen.

Bővebben...

Válság, elbocsátás, mit tegyek.

Cimkék: álláskeresés, elbocsátás, kompromisszum, munkakeresés, tanácsok, válság

2012 March 25.   |  1: 16

A krízis miatt utcára került dolgozók nagy része rendkívül elkeseredett, nem igazán hisz abban, hogy munkát tud találni.

addelmagad, munka, álláskeresésUgyanakkor ahelyett, hogy a sebeiket nyalogatnák otthon, és csak akkor állnának neki állás után nézni, amikor már lejár a segélyük – mint ahogy sokan teszik -, úgy kellene a munkakeresésre tekinteni mint egy főállásra: napi nyolc órát kellene foglalkozni vele, ezt sok HR-es tanácsolja.

Bővebben...

Friss diplomával a karrierem előtt.

Cimkék: álláskeresés, diploma, egyetem, főiskola, karrier, munka, tanácsok

2012 March 24.   |  15: 35

Nemrég szerezted meg a diplomádat és munkát keresel. A karriered elején fontos hogy figyelembe vegyél bizonyos dolgokat, hogy biztosan jó irányba indulj el.

addelmagad, munka, állásÍme pár tanács ahhoz, hogy jól indítsd a karriered azután, hogy kiléptél a főiskola/egyetem kapuján.

Bővebben...

Beszéljen a pozitív és negatív tulajdonságairól

Cimkék: állásinterjú, erősségek, gyengéink, interjú kérdések, negatív tulajdonságok, pozitív tulajdonságok

2012 March 21.   |  21: 29

Könnyűnek tűnhet az első pillanatban felsorolni néhány jó vagy rossz tulajdonságot.

negatív tulajdonságok, addelmagad.hu, álláskeresésDe tudjuk mégsem olyan könnyű. Az erősségek felsorolása általában nem okoz komoly problémát. Az izzasztó pillanatok inkább a negatív tulajdonságok felsorolásával kezdődnek. A dilemma a következő: hogyan jellemezze a hiányosságait úgy a pályázó, hogy közben ne zárja ki magát az esélyesek egyre csökkenő táborából?
A siker titka ezúttal is a felkészülés és az alapos önismeret. Aki komolyan veszi az álláskeresést, elég időt és energiát szán az erősségek-gyengeségek feltárására is.
A legnagyobb hiba, amit elkövethet a pályázó, ha semmit sem válaszol. Rossz üzenete van annak is, ha az álláskereső azt állítja, egyáltalán nincsenek gyenge pontjai. Sokkal hitelesebbnek tűnik az, aki nyíltan mer beszélni fejlesztendő tulajdonságairól, kisebb hibáiról. A lényeg ez esetben is a megfelelő „tálalás”. A gyengeségek ugyanis nem mindig befolyásolják az adott munkakört betöltő dolgozó teljesítményét. Jó példa erre egy olyan jelölt esete, aki egyedül hatékonyabban teljesít, mint csapatban, de a munkakör nem követeli meg a csoportos munkavégzést.  Ha a gyengéinkről kell szót ejtenünk, akkor beszéljünk úgy ezekről a tulajdonságokról, mint amikben fejlődni szeretnénk. Így bár a gyengéinkre kérdeznek rá, válaszunkban az érződik majd, hogy mi a fejlődésre vágyunk.
Alakítsuk úgy az erősségeinkről szóló válaszokat, hogy azok bizonyítékul szolgáljanak leendő munkáltatónk számára, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett munkára. Példáinkkal tehát ne sablonos tulajdonságokat említsünk, hanem olyanokat, amikkel tényleg tudunk azonosulni és, amik szükségesek leendő állásunk betöltéséhez is.

Bővebben...

Állásinterjú és a stressz.

Cimkék: állásinterjú, interjúztató, optimizmus, stressz, szituáció

2012 March 21.   |  0: 58

Az állásinterjúval járó stressz, mit lehet tenni.

addelmagad, állás, munkaÁllásinterjún szinte mindenki találkozott már valamilyen stresszhelyzettel. Amennyiben nem megfelelően reagálunk egy adott szituációra azzal minden esélyünket eljátszhatjuk az interjúztatónál. Fogadjuk meg tehát az alábbi tanácsokat, annak érdekében, hogy elkerüljük az állásinterjún jelentkező stresszhelyzeteket:

Bővebben...

Hogyan legyünk sikeresek karrierünkben..

Cimkék: ambíció, anyagi függetlenség, karrier, siker, vállalkozás

2012 March 21.   |  0: 39

Hogyan legyünk sikeresek a karrierünkben!

addelmagad, állások, munkaAz első dolog, amit a sikerről tudnunk kell, hogy keményen meg kell dolgozni érte és az ahhoz vezető út sem egyszerű. Az alábbiakban a 3 legfontosabb lépést kívánjuk bemutatni, melyek segíthetnek a sikeres karrier megvalósításában.

Bővebben...

Kiégésről pár szóban...

Cimkék: burnout szindróma, elbocsátás, kiégés, munkáltató, tréningek

2012 March 14.   |  15: 07

Bizonyos munkakörökben gyakrabban előfordul a kiégés.

kiégés, álláskeresés, állásajánlatKülönösen gyakori a burnout a tanároknál, az orvosoknál, a pszichológusoknál, illetve a kommunikációval foglalkozóknál. A nőknél gyakrabban fordul elő, mivel ők inkább hajlanak a maximalizmusra, mint a férfiak.

Bővebben...

Mi van ha kiégsz a munkahelyeden?

Cimkék: burnout szindróma, elbocsátás, képzett munkaerő, kiégés

2012 March 14.   |  14: 46

Magyarországon nem számít betegségnek, de sokat elárul az, hogy Németországban igen.

addelmagad, állás, munkaAz ottani cégek sokat tesznek azért, hogy megvédjék a jólképzett munkaerőt a burnout szindrómától. Nálunk elbocsátanak? A kiégés nemcsak érzelmi, hanem testi tünetekkel jár együtt, beszűkült tudatállapot, a betegek kimerültségről, reménytelenségről számolnak be és inkompetenseknek érzik magukat. Ki gondolná, hogy a burnout kifejezés Herbert Freudenbergernek köszönhetően már 37 éves.

Bővebben...
Előző oldal
1