Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Nonverbális kommunikáció - azaz a testbeszéd

Cimkék: állásinterjú, testbeszéd, munkakeresés

2012 February 20.   |  22: 44

A szavaiddal elkápráztathatod a leendő munkáltatód, de mi a helyzet a nonverbális kommunikációval?

addelmagad, nonverbális kommunikáció, állásinterjúSokan egyetértenek abban, hogy az első benyomások már az előtt megkezdődnek, hogy belépnénk az interjúztató irodába. Akár a liftben, vagy a recepciónál vagy, mutasd azt magadról, hogy magabiztos vagy. Ilyenkor már ne böngészd zavarodottan az önéletrajzod, igyekezd minél jobban leplezni idegességed. Figyeld meg, ha arra koncentrálsz, hogy menni fog, és nem engedsz teret a negatív gondolatoknak, akkor sokkal jobban fog menni az interjú is.

Várakozás közben, ne görnyedj össze, ne hajtsd le a fejed, ne dobolj a lábaddal, ne nézegesd idegesen az órád. Kerülj minden olyan nonverbális kommunikációt, ami arra utal, hogy mennyire ideges vagy. Helyezd magad kényelembe, hogy minél inkább nyugalmat sugározz magadból, de ne vidd túlzásba. Ha túl lazán kezdesz viselkedni az sem kelt jó benyomást. Lapozgathatsz egy újságot, hogy lekösd magad, de állj készen, hogy hamarosan behívnak.

Mikor az első lépéseket teszed, ügyelj az udvariasságra. Mindig kövesd az interjúztató személyt, hiszen ő van „otthon”. Amikor helyet foglalsz, tegyél le mindent a kezedből. Az önéletrajzod helyezd az asztalra. A táskádat tedd egy székre vagy magad mellé a földre. Ne tarts semmit az öledben, mert ez védekező mechanizmusra utal. Ülj egyenesen, hiszen ez nyitottságot sugároz majd. Beszéd közben nyugodtan gesztikulálhatsz, hiszen ez a beszéd természetes velejárója, de kerüld a széles kézmozdulatokat.

Ügyelj mindig a szem kontaktusra. Nincs előírt szabály arra, meddig kell a másik szemébe nézni. Ha kérdést teszel föl, vagy éppen válaszolsz, nézz az interjúztató szemébe, tudatosítva benne, hogy figyelsz rá, és kizártad a külvilágot. Arra ügyelj, hogy az interjúztató két szeme és orra által körülhatárolt területre koncentrálj, ha ugyanis az arcát pásztázod, vagy ajkait figyeled, arra a következtetésre juthat, hogy túlzottan érdeklődsz iránta. Ha többen is jelen vannak a felvételi beszélgetésen, egyikükről a másikra nézhetsz, nem kell kitüntetett figyelmet szentelned egyetlen embernek. Ha kellemetlennek érzed a folytonos szemkontaktust, tekintgess néha nyugodtan félre, de soha ne kalandozz el.

Az állásinterjú végeztével szedd össze a magaddal hozott papírokat, táskádat, állj fel lassan, mosolyogj. Búcsúnál fogj újra kezet az interjúztatóval, illetve köszönj el attól is, aki az interjúra bekísért.


Mindenkiben megvan a készség, hogy felismerje ezeket a jeleket. Mindig összeszedetten menj el egy interjúra, és tartsd be az alapszabályokat.