Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Munkanélküli idővel hogyan számoljunk el

Cimkék: idő, munkanélküli, aktív álláskereső, passzív álláskereső, tanulás, szabadidő, nyelvtanulás

2012 April 8.   |  21: 01

Sajnos sokan munkanélküliek huzamosabb ideig, fél évig, 1 évig a válság miatt.

munkaidő, addelmagad.hu, álláskeresésViszont a munkáltatók egyértelműen azokat preferálják, akiknek még a válság ideje alatt is van/volt munkájuk - ezt egyfajta garanciaként kezelik arra, hogy egy munkában lévő álláskeresővel nem lőhetnek nagyon mellé, míg aki tartósan állástalan, annak biztos megvan az oka. Ez az önző munkáltatói szemlélet a tartósan állást keresőkben nyílván indulatokat kelthet, pedig valószínűleg fordított esetben ők is így tennének, ha saját cégükről lenne szó. Természetesen sok esetben nem állja meg a helyét, hogy aki tartósan állás nélkül van, nem lenne jobb választás. Mégis, az a tendencia, hogy a munka nélkül töltött hosszú hónapok nem mutatnak jól.
Az önéletrajzban kell először kitölteni az űrt. Nem érdemes belehazudni nem létező dolgokat. Viszont így óhatatlanul felbukkan a kérdés az interjún - ha egyáltalán sor kerül az interjúra - : ''Mi történt Önnel az elmúlt hónapokban'', ''Mivel foglalkozik mostanában?'' ''Miből él?''
Itt a fő kérdés, hogy valójában mit csinálsz. Két féle álláskereső van: az aktív és a passzív. Az aktív amellett, hogy nézi az állásajánlatokat, mozgósítja kapcsolatait, találkozik rég nem látott ismerőseivel, rokonokkal, nem görcsöl az álláskeresésen, de megragad minden lehetőséget a tudatos álláskeresésre. Mivel van ideje, sportol, nyelvet tanul, esetleg elvégez egy tanfolyamot. Ha van családi cég, ismerősnek cége, abban segít. Adott esetben önkéntes munkát is vállal, amivel újabb kapcsolatokat szerez, ráadásul a személyisége is fejlődik, és hasznosnak érzi magát, nem utolsó sorban az önéletrajzába is beleírhatja. A passzív álláskereső is nézi az állásajánlatokat, és minél több helyre szétszórja az önéletrajzát, elmélete szerint minél több helyre elküldi, hátha így összejön valami. Pár hónap múlva persze kiakad, hogy több száz helyre pályázott kevés sikerrel. Megnövekedett szabadidejét nem hasznosítja, nem tanul, nem sportol - azzal magyarázza, hogy ez is pénz. Pedig kimenni és futni nem kerül semmibe, és az internet segítségével akár nyelvet, akár mást is lehet tanulni. Mivel nem érik pozitív élmények, az önkéntes munkához sincs semmilyen indíttatása.
Itt pedig elérkeztünk a dilemmához, hogy az üres időt ki tudjuk-e tölteni tanulással, önkéntes munkával, család/ismerős cégében töltött hasznos tevékenységgel, vagy sem. Ha igen, akkor érdemes ezt beleírni az önéletrajzba - látszódjon, hogy nem tétlenséggel telik az idő. Ha nem, akkor én azt mondom, nem érdemes hazudni, bár lehet, hogy egy apró ferdítés egy nem létező külföldi utazásról, lakásfelújításról kimenthet egy kényes szituációból. Mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom, melyik utat választja.
A lehetőségek:
- pihenés: 1 hónap
- tanulás, képzés: 1-6 hónap
- lakásfelújítás, építkezés: 3-4 hónap
- külföldi családlátogatás: 1-2 hónap
- családi cég / ismerős cégében segítség: 1-6 hónap

Mi az az időszak, ami már kényes? 1 év pl. már nehezen magyarázható, ebben a gazdasági helyzetben viszont a fél év még nem ciki, ha megtámogatod azzal, hogy addig sem voltál tétlen, és bár volt ajánlatod, de nem szerettél volna olyan állásba beugrani, amit nem végeznél szívesen. A munka nélkül töltött hónapok tartamának és tartalmának a magyarázata fontos területe az álláskeresésnek, és nagyon fontos a tálalás, a kommunikáció, érdemes felkészülni.