Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Külföldi munka csábít minket

Cimkék: külföldi munka, nyelvtudás, nyelvtanulás, külföld, diák, támogatási rendszer

2013 October 25.   |  21: 38

A magyar fiatalok harmada külföldi munkára vágyik

külföldi munka addelmagad álláskeresésEgyre több diák gondolja úgy, hogy Magyarországon kilátástalan az álláskeresés, és próbálnak munkát vállalni külföldön. Felmérések szerint minden harmadik pályakezdő képtelen elhelyezkedni. Valószínűleg ez a folyamat vezetett oda, hogy már a külföldi karrierjükre építik fel az életüket a diákok. Középiskolában cserediák program, később külföldi egyetemre jelentkezés és végül az ottani letelepedés a cél.

Akadnak olyanok is, akik elkeseredésükben vándorolnak ki, több évnyi sikertelen álláskeresés után. Mondhatni a fiatalokat már nem a kalandvágy hajtja, hanem a megélhetési kényszer.

A legtöbben még attól sem riadnak meg, hogy a végzettségükhöz mérten alacsonyabb pozícióba kerülnek, „hiszen még az is jobban fizet, mintha itthon szakmámban dolgoznék”- mondják.

A legtöbb diák tanácstalan a jövőjét illetően, így a tapasztalatszerzés, a versenyképes fizetés, a nyelvtudás fejlesztése és a kapcsolatok építése elég előny ahhoz, hogy a biztos helyett a bizonytalanba is belemerjenek lépni.

A kormány ez év szeptemberében jelentette be, hogy új támogatási programot dolgoznak ki a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábítására. Ez korántsem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen a fiatalok kivándorlása nem most kezdődött el, így nehéz lesz visszafordítani ezt a folyamatot.

A programban új támogatási rendszer dolgoznának ki a pályakezdő fiatalok segítésére és szakma-specifikus elhelyezésükre. A cél, hogy a külföldi szakmai gyakorlat után haza térjenek a fiatalok. A kormány több egyesülettel karöltve szeretné megoldani a problémát. Ilyen szervezet a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete, mely fórumokon hozná össze a külföldön dolgozókat.

A kemény munkára és kitartásra mindenhol szükség van, a körülmények viszont távolról sem mindegy.