Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Állásinterjúra öltözet

Cimkék: öltözet, öltözködés állásinterjúra, hajviselet, ékszerviselet, smink, ruházat, kiegészítők

2013 November 11.   |  18: 47

Állásinterjún, hogy jelenjek meg? Mit vegyek fel?

állásinterjú öltözet, addelmagadNagyon fontos az első megítélés szempontjából, hogy hogyan is nézünk ki egy állásinterjún, főleg, ha fontos az állás és nagyon szeretnénk, ha felvennének.
Nem túl bizalomgerjesztő egy olyan jelentkező, aki kócosan, ápolatlanul, szétszakadt ruházatban jelenik meg egy állásinterjún. Persze ez egy szélsőséges példa volt, de a továbbiakban ebből kiindulva összefoglaljuk mi is az, amire ajánlatos oda figyelni.

 

 

Több tényezőből épül fel:

1. Ruházat

Az első és legfontosabb tényező a ruházat.
Bár a közmondás úgy tartja, hogy nem a ruha teszi az embert, azért egy kicsit még is.
Az ember születése pillanatától első benyomásaira hallgat, és ítél: igen vagy nem, jó vagy rossz, akarom vagy sem. Nincs ez másképpen éles helyzetekben sem, amikor is már az első pillanatban eldől, hogy szimpatikusak vagyunk-e a másiknak vagy sem. Ez a vélemény később változhat, viszont kezdettől meghatározza majd a másik félhez való hozzáállásunkat.

A szép, tiszta, vasalt ruházat egy ápolt embert tükröz, aki készült az interjúra. Erőfeszítéseket tett már a munka elkezdése előtt, azért, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Ez már egy jó pont lehet.

A ruha kiválasztásánál nagyon fontos a cipő és a kiegészítők megfelelő kiválasztása, az összhang megteremtése mind a férfiaknál, mind a nőknél.
Színkavalkádban csak abban az esetben érdemes megjelenni, ha bohócnak jelentkezik az illető. Annál az állásnál előnyös lehet, máshol viszont semmilyen esetben sem.
Próbáljunk pasztellszínű kosztümöt, ruhát választani vagy válasszuk a hivatalos fekete vagy fehér viseletet. Urak esetében fekete vagy szürke öltönyben való megjelenés a megfelelő, egy hozzáillő nyakkendővel.
Persze nem baj, ha színesebb öltözéket választunk, de ne legyen túl rikító és minden esetben passzoljon a kiegészítőkkel.
Érdemes két színt kombinálni. A fekete mindenhez illő szín, így ez legyen az alap, majd válasszunk hozzá egy számunkra tetsző színt.
Mindenképpen kényelmes, de elegáns ruhát válasszunk, a plusz szorongás és kényelmetlenség miatt már ne fájjon a fejünk.

2. Kiegészítők

A hölgyek esetében kiegészítők lehetnek az ékszerek. Gyűrűk, karkötők, nyakláncok, fülbevalók.
Az ékszerek stílusa is fontos része az első benyomásnak, soha ne tükrözze a stílusbeli hovatartozásunkat. (pl.: szegecses karkötő, halálfejes nyaklánc, stb.)
Szolid, ruhához illő legyen.
Kiegészítő lehet még az óra, mely szintén egyszerű legyen. Ha van is aranyóránk, ne az első interjúnk alkalmával vegyük fel, kivéve ha cégvezetői vagy felsővezetői posztot szeretnénk megpályázni.
A táska és esetleg a sál számíthat még kiegészítőnek, valamint a díszített csattok, hajtűk. Ezeknél a kiegészítőknél is a korábban leírt szabály érvényes. Egyszerű, letisztult, ruhához illő tárgyak ajánlottak.
Urak esetében kiegészítő lehet óra, karlánc, nyaklánc viselése. Ezek közül, ami igazán jó fényt vet az egy igényes karóra. A nyaklánc és karkötő viselése mellőzhető. Kiegészítő lehet még egy aktatáska vagy laptop táska, de semmilyen más nem.

3. Hajviselet, smink

Hajviselet kapcsán mindenképpen érdemes konty, lófarok, vagy szépen fésült kiengedett haj. Semmi féle képen ne menjünk kócosan vagy zsíros hajjal. Néhány csattal, hajtűvel díszíthetjük hajunkat, de ne vigyük túlzásba a díszítést.
A smink a jelentkező személyiségét tükrözze, kerülendő a túlzott sminkelés, túlzásba vitt ajakrúzs, alapozó használata.
Egy kis arcpírt érdemes használni, az elpirulás elkerülése végett.
Urak esetében a hajviseletet fontos csak megemlíteni, megnyírt, fésült hajjal illik megjelenni.

„A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál.”
Rachel Zoe