Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Munkába költségtérítéssel

Cimkék: tömegközlekedés, BKV, munkába járás, költségtérítés, bérletek

2013 November 16.   |  15: 14

Munkába járás, de mivel? Mit fizetnek?

munkába járás, addelmagad.hu, álláskeresésSok féle eszközt használhatunk a munkába járáshoz. Mehetünk gyalog, biciklivel, motorral, kocsival, busszal, villamossal, vonattal, hévvel, metróval és még rengeteg féle eszközzel és módon.
De melyik ezek közül a leghatékonyabb?

Van, amely olcsó, de lassú, van, ami gyors, de piszok drága, vannak olyan megoldások is amelyek nem állnak rendelkezésünkre és olyan is amit nem engedhetünk meg magunknak.
A munkahelyek zöme biztosít valamilyen féle térítést a munkahely és a lakhely közötti ingázásra.

A legtöbben vidéken autóval, busszal vagy kerékpárral járnak dolgozni, a fővárosban pedig ez még kiegészül további menetrend szerint közlekedő földalatti és föld felett közlekedő eszközökkel (metró, hév, villamos, troli, busz, stb.)
Szükség is van az utazási költség térítésére, hiszen sem a benzinköltség, sem a menetjegy vagy bérletek ára nem kifizetődő.

Hozunk egy példát is a szemléltetéshez:
Vidéken egy 10km-es felnőtt busz bérlet 9.580 Ft.
Egy minimálbért kereső esetében ez kb. 10%-ot jelentene hozzávetőlegesen a fizetéséből. Viszont mivel ennek nagy részét törleszti a munkáltató, így csupán 1260 Ft-ot kell fizetnie a dolgozónak.
2013-tól a bérlet vagy jegy árának legfeljebb 86%-át térítheti meg a munkavállaló.

Autóval való bejárás esetén kilométerenként számolják el a cégek a bejáróknak a benzinköltséget. A lakcímtől a munkahelyig számított kilométer szorozva a megállapított kilométerdíjjal.
Tegyük fel, hogy a dolgozó szintén 10 km-re lakik a munkahelyétől, és a cégével a munkaszerződésben 10 Ft/km-ben egyeztek meg, akkor egy napi oda-vissza útra 2 x 100 Ft-ot fizet, egy hónapra (számoljunk most 23 munkanappal) 4600Ft-ot.

A bejárás sosem olcsó, viszont a kényelmet, a rendelkezésünkre álló forrásokat, a bejárás helyzetét és az elvesztegetett idő mennyiségét mérlegelnünk kell és ehhez mérten kell megtalálnunk a megfelelő eszközt.

Kutatók azt repesgetik, hogy ha így fejlődik a technika, akkor néhány évtized múlva akár Afrikában akár Ausztráliában is vállalhatunk majd munkát, mert repülve fogunk eljutni a munkahelyünkre.

És azért az sem elhanyagolható, hogy még ha lassan is de valami fajta fejlődést láthatunk a tömegközlekedés javulásában, minőségében.

Ti mivel jártok munkába? Ti kaptok segítséget a munkáltatótól?