Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Munkahely mindenkinek

Cimkék: kedvezmények, mozgássérült munkahely, fogyatékossággal élők, akadálymentesítés

2013 November 17.   |  20: 07

Mozgássérült munkahely?

mozgássérült munkahely, addelmagad.hu, álláskeresésSzerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok az embertársaink, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, de dolgozni vágynak és szorgalmasak.
A hiba a rendszerben ott van, hogy habár egyre több fogyatékkal élő munkavállalót alkalmaznak, a megfelelő körülmények nincsenek kialakítva a foglalkoztatásukhoz.
Nem csak alkalmazni kell őket, hanem biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy ugyanúgy tudják végezni a munkájukat, mint bárki más. Akadálymentesítésre, egyenlő bánásmódra és megértésre van szükség.

Hogy milyen pozícióban is alkalmazhatunk sérült személyt?
A fogyatékosság mértékétől függően, mindig vizsgáljuk meg a jelentkező erősségeit, korlátait, készségeit, szakmai tapasztalatát. A vállalat felépítéséhez mérten olyan munkakörben alkalmazzunk sérült személyt, amely készségében a legjobb.
Egy hallássérült személyt gépelési, vagy adminisztratív munkakörben alkalmazhatunk, egy látássérültet akár diszpécserként vagy ügyfélszolgálati munkatársként, egy mozgássérült számára a legmegfelelőbb talán az irodai referensi vagy tanácsadói állás.
Érdemes olykor akár szakértő segítségét is kérni, hogy felmérje, mely területen lenne a legalkalmasabb a jelentkező számára a képességei alapján.

Egy fogyatékos munkavállaló alkalmazása azon túl, hogy anyagi előnyt származhat a cégnek, a személy részére is számos pozitívumot jelenthet. Egyenlőnek érezheti magát, nem rekesztődik ki a társadalomból. A munkával önbecsülést szerezhet és utat találhat az önmegvalósításhoz is, hogy sikerélményei lehessen, ugyan úgy, mint minden munkavállalónak.

A cégek kedvezményeket vehetnek igénybe, ha fogyatékos munkatársat alkalmaznak.
Ma szinte divat lett a társadalmi felelősség vállalás és a megváltozott munkaképességű munkaviszony.