Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés megváltozott munkaképességűeknek

Cimkék: megváltozott munkaképesség, fogyatékkal élők, adókedvezmények, társadalmi felelősségvállalás

2013 November 18.   |  20: 22

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása, lehetőségeik

megváltozott munkaképesség, addelmagad.hu, álláskeresésKi is számít megváltozott munkaképességűnek? Mit is takar ez pontosan?
1991. évi IV. törvény általános definíciója szerinte az a megváltozott munkaképességű személy, aki testi vagy szellemi fogyatékos, illetve akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkentek.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Orvosszakértői Intézete szabja ki, hogy ki is tartozik ebben a kategóriába.

A cégek ma Magyarországon előszeretettel alkalmaznak megváltozott munkaképességű személyeket, persze nem csupa szeretetből. Három előnye származhat egy cégnek, ha fogyatékos embert alkalmaz.

1. Egyszeri beruházás szükséges csupán az alkalmazásukhoz, az éves rehabilitációs hozzájárulás helyett. Az a cég, amely 25 fő foglalkoztatott fő felett az átlagos statisztikai állomány 5 százalékában megváltozott munkaképességűt alkalmaz, nem kell az éves díjat fizetnie. A megfelelő viszonyítás érdekében 2013-ban a rehabilitációs hozzájárulás összege 964.500 Forint.

2. Második előnye az adókedvezmény. A rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalók alkalmazásával a cégek számára a kedvezmény a bruttó munkabér, legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százaléka.

Érdemes a cégeknek és a munkavállalóknak is utána nézni, milyen feltételek és lehetőségek állhat a rendelkezésükre.

3. Jót tesz a cég imagének. Egyre több cég foglalkozik azzal, hogy hogyan is ítéli meg őket a piac többi szereplője. A társadalmi felelősségvállalás már nem kellemetlen a vállalatok számára, hanem inkább előnyt kovácsoló tényező.

Általánosan elmondható, hogy a cég is jól jár a munkavállalóval és a dolgozni akaró fogyatékos embernek is sikerül jó munkakörülmények között elhelyezkednie. Hiszen a megváltozott munkaképességű dolgozók is ugyanolyan munkavállalók, mint a többi. Nem azt kell figyelni, hogy mit nem tudnak, hanem arra kell összpontosítani, amiben a legjobbak.


December 3.-án rendezik meg az első állásbörzét kifejezetten megváltozott munkaképességűek számára a Dürer Házban, Budapesten. A börze a speciális helyzetű munkavállalókat és a programra nyitott cégek egymásra találását elősegítse.
A „Találd meg a helyed” programra több multi cég is hirdet majd, hogy esélyt adjon a fogyatékkal élő vagy sérült emberek számára.