Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Kismamák munkalehetősége

Cimkék: Gyes, Gyed, adókedvezmény, kismamák, Gyed Extra, szociális hozzájárulás

2013 November 20.   |  20: 00

Gyed mellett is lehet majd dolgozni az anyukáknak

gyed, addelmagad.hu, álláskeresésGyed extra bevezetésére készül a kormány a következő években. Ezzel újabb családi támogatási formát kínálnak, most közvetlenül a dolgozni akaró gyesen vagy gyeden lévő anyukáknak.

A gyed extra keretein belül négy intézkedésről hoztak döntést.

1. Nem vész el a gyes vagy a gyed, ha dolgozni kezd az anya
2. Az összes gyerek után jár majd gyes vagy gyed
3. Bevezetik a diplomás gyedet
4. A kismamákat foglalkoztató munkaadó újabb adókedvezményt kapnak

Ha ténylegesen bevezetésre kerül a gyed extra, az sok kisgyermekes anyuka számára nagyon jó hír lehet, hiszen két gyermek mellett és 6 év munkától távolmaradás után nagyon nehéz ismét visszarázódni a munka világába. Sok anyukát már nem várnak vissza a céghez és így újból az álláskeresők közé kerül.

A többszöri gyes kiváló motiváló tényező lehet ahhoz, hogy a magyar családok merjenek egynél több gyermeket vállalni. Kínában a törvények szerint egy gyermek a megengedett, Magyarországon viszont nem engedhetnek meg a családok egy gyermeknél többet. Furcsa párhuzam ez, eltérő gazdasági szintű országok között.

A diplomás gyessel lehetővé teheti a felsőfokú, nappali tagozatos képzéseken résztvevő kismamák számára is a gyes megszerzését. Két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal a gyermek egy éves koráig gyedre szerezhet jogosultságot az anya. Továbbiakban pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

A korábbi cikkekben már bemutattuk azt a kedvezményt, amelyben a fogyatékosokat alkalmazkodó cégek élhetnek. A rendszer a megváltozott munkaképességűek körében bevált, a kismamák körében is alkalmas lehet.
A kismamákat foglalkoztató cégek újabb adókedvezménye a három vagy annál több gyermekes anyákra vonatkozik majd.
Kiterjesztik a Munkavédelmi akciótervben található 3 éves szociális hozzájárulási adókedvezményt 2 évvel. Az első három év mentessége után a negyedik és ötödik évben csupán az adó 50 százalékát kell majd befizetni a munkaadónak.

Ezek a felvetések elősegíthetik a kismamák munkába való visszaállítását és megkönnyíthetik a családok megélhetését.