Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Új állás és próbanap

Cimkék: tanácsok, próbanap, munkanap, első nap, próbaidő

2013 December 1.   |  19: 59

Mi az a próbanap, és hogy készüljünk rá?

próbanap, addelmagad, álláskeresésNagyon szeretnél egy munkát, amire mindig is vágytál, de behívtak próbanapra? Akkor most felvesznek vagy sem? Többen is leszünk vagy csak én? Milyen feladatokat fognak rám bízni? Bedobnak a mélyvízbe?

Ezekkel és hasonló gondolatokkal indul el minden álláskereső, ha próbanapra hívják be. Nem tudni pontosan milyen feladatokkal is fogják várni a cégnél, de előtte érdemes egy kicsit felkészülni és böngészgetni mire is számíthatunk.

Tulajdonképpen a próbanap arra szolgál, hogy a munkáltató rövid időn belül rájöjjön jól választotta-e ki a legalkalmasabb személyt. Előfordul, hogy több jelöltet is behívnak próbanapra, ilyenkor az erőviszonyokat akarják felméretni, hogy melyik jelölt bírja legjobban a terhelést, melyik végzi el precízebben, hatékonyabban a rábízott feladatokat.
Ez a cégeknél már bevált módszer, így valószínűleg nem mi leszünk az elsők a sorban. Az első napon kérhetünk tanácsot a „kollégáktól”, de ne legyünk túlságosan zárkózottak vagy nyitottak, próbáljunk a feladatokra koncentrálni, a barátkozás ráér majd akkor, ha már megkötésre került a munkaszerződés.

Fontos tanácsok:
Öltözz kényelmesen és hivatalosan.
Bízz és higgy a sikeredben!
Add mindig önmagad.
Ne add fel, ha elsőre nem sikerül!
Figyeld meg a munkahelyi környezetedet, sokat segíthet a beilleszkedésben.
Gondold végig mielőtt beszélsz, vagy válaszolsz egy fontos kérdésre.
Próbálj el szituációkat otthon, a bemutatkozásra vonatkozóan.
Tájékozódj a munkakörről és a cégről is.

Hiába az átizgult nap, a próbanapon való magabiztos szereplés után persze még nem biztos az állás. Ezután szokott következni a 3 hónap próbaidő ideiglenes szerződéssel. Próbanap, próbaidő, igen sok-sok próbatételen kell átmenniük a jelentkezőknek mire biztos állást találhatnak, de kitartás, ami nem öl meg az megerősít.