Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Munka akár télen is?

Cimkék: külföldi munka, szezonmunka, idénymunka, külföldi bérek

2013 December 14.   |  1: 16

Télen szezonmunka, akár külföldre? És mennyit kereshetek?

szezonmunka, álláskeresés, addelmagad.huIgaz már elindult a síszezon, de Ausztriában a szállodák, hegyi panziók üzemeltetői még most is gőzerővel keresik az új munkatársakat. Statisztikák szerint közel hétezer üres álláshelyre keresnek pályázókat. Milyen szakemberek a legkapósabbak és mennyi pénzt kínálnak a munkaadók?

Már javában zajlik a munkaerő-toborzás a téli síszezonra Ausztriában. Közel 6000 szezonális vendéglátó ipari munkalehetőséget kínálnak. Ezek legtöbbje hegyi hotelekbe, panziókba szól, ahová felszolgálót, szakácsot, takarítót, szobalányt, recepcióst keresnek a munkaadók. A nagyobb vendéglátóhelyeken kapósak még a szépségiparban dolgozók kozmetikusok, fodrászok, masszőrök, de lehet találni barista , szommelier és babysitter ajánlatokat is.

Mennyit lehet keresni egy szezon alatt? Átlagosan havi bruttó 1500 eurós fizetésekkel lehet találkozni a hirdetésekben, természetesen túlóra nélkül értendők.  Növeli a fizetés értékét felszolgálóként a borravaló, illetve a teljes ellátás. A hotelek személyzetének ugyanis a bér mellé ingyenes szállás és étkezés jár a legtöbb esetben. Egyszóval aki tisztán a munkára koncentrál, nem utazik és nem szórakozik, akár egész fizetését megtakaríthatja, így 4 hónap alatt 1-1,5 millió forintnyi euróval térhet haza.
A felvételnél előnyt jelent a korábbi ausztriai vendéglátós vagy hajón szerzett munkatapasztalat, a terhelhetőség és egy korábbi munkaadótól szerzett ajánlólevél. A legtöbb állásajánlat Tirolba, Salzburgba és Vorarlbergbe szól. Kommunikációs szintű nyelvtudás minden pozícióban követelmény, közvetlen vendégkapcsolattal járó munkakörökben inkább a közép- mint az alapfokú tudás az elvárás.

Néhány fizetés, amire számítani lehet:
• Felszolgáló: 1600 euró
• Szakács: 1400 euró
• Recepciós (4 csillagos szálloda) : 1800 euró / 52 órás munkahét
• Gyermekfelügyelő (hotelben): 1600 euró / hétfő-péntek munkarend
• Konyhai mosogató: 1300 euró / 48 órás munkahét, hat munkanappal
Mindegyik munkához általában helyben szállás és teljes ellátás jár.

A szezonális munkavállalás maximális időtartama évente 6 hónap. Ausztrián kívül még népszerű Spanyolország, Olaszország is. Itt a vendéglátáson kívül mezőgazdasági munkákat is szoktak kínálni. De ott van még Anglia is, ahol nem csak télen, de egész évben vannak munkalehetőségek, itt például közkedvelt a bébiszitterkedés is.
Az idénymunka vagy szezonális munka egyébként a jó kereseti lehetőség mellett sok más jó dologgal is járhat, ilyen például a nyelvtanulás, a nyelvi készségeid fejlesztése, egy új ország, egy másik kultúra megismerése, vagy akár új emberek, kapcsolatok , barátságok kialakulására is van lehetőség.

Reméljük azért senki nem azt szűrte le, hogy mi mindenkit külföldre akarunk dolgozni küldeni?!