Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Állásinterjú hibák

Cimkék: hibák, állásinterjú, kérdések, bakik, interjúztató

2013 December 16.   |  22: 48

Állásinterjú hibák amit elkövetünk, 20 pontban

álláskeresés, állásinterjú, addelmagad.huMinden ember követ el hibát, azonban vannak olyan pillanatok az életben, amikor nem engedhetjük meg magunknak. Léteznek klasszikus és meglepő, vicces és felháborító állásinterjú-hibák, melyek a tapasztalatlan és rendszerint a felkészületlen álláskeresőket érinti leginkább. Pontatlan érkezés, ellentmondásos információk, gyenge motiváltság, percekig az ex-munkáltatót szidja, barátnővel vagy anyukával érkezik, nem szólal meg. Egy állásinterjún rengeteg ponton elcsúszhat az álláskereső. A munkaadó a megbízható, megfelelő szaktudással rendelkező, összeszedett, motivált pályázókat keresi.  Kicsit szemezgettünk, hogy milyen fő hibákat szoktak elkövetni az álláskeresők:

1. Időpont egyeztetéskor rugalmatlanok vagyunk

Az állásinterjú már akkor elkezdődik, amikor a munkaadó vagy annak képviselője felhív bennünket időpont-egyeztetésre. Ha egyterű irodában vagy tömegközlekedésen ér a hívás, és nem tudunk megfelelően válaszolni, jelezzük, most nem alkalmas, mikor hívhatjuk vissza a munkaadót vagy mondjuk meg, mikor alkalmas a hívás. Az állásinterjú időpontjának a megbeszélésénél legyünk rugalmasak, próbáljunk meg alkalmazkodni a munkaadóhoz. Egy időpontra még lehet nemet mondani, ám akinek kettő-három javaslat sem felel meg, az eleve csökkenti esélyeit.

2. Ne késs el

Nem a legjobb ajánlólevél, ha már az első alkalommal elkésel a megbeszélt időpontról. Indulj időben, de ne érj oda túl hamar. Érkezz 5-10 perccel hamarabb, így a pontosság és megbízhatóság első tesztjét sikerrel is vetted. A munkaadóhoz azonban csak a megbeszélt időpontban jelentkezzünk be. Elképzelhető, hogy neki addig elfoglaltsága van, és nem tudna velünk mit kezdeni. Ha késünk, útközben telefonáljunk, és elnézést kérve jelezzük a csúszást.

3. Ne gyújts rá előtte

Többségben vannak azok, akik szívesebben vesznek fel nem dohányzó alkalmazottat, így ha nem is titkolod, de legalább ne dohányszagúan érkezz. Bármennyire is ideges vagy, soha ne igyál előtte alkoholt, mert a leheleted árulkodhat. A rágó nem megoldás, csak rontasz a helyzeten.

4. Ne tegezd le az interjúztatót

Illetlenség letegezni egy állásinterjún a HR-est, még akkor is, ha fiatalabb. Ne így próbáljunk lazának tűnni.

5. Határozatlan kézfogás

Interjúztatók rémálma a „döglött hal kézfogás". Szemkontaktus, mosoly, köszönés, határozott kézszorítás és bemutatkozás a nyerő indítás. És várjuk meg, míg a munkaadó nyújtja a kezét!

6. Amit mondunk, nem egyezik az Önéletrajzunkkal

Az interjú legkínosabb pillanata lehet, ha a pályázó által elmondottak és az önéletrajzban szereplő információk ellentmondásosak. Ennek oka lehet, hogy az önéletrajzban egy-egy részt kihagyunk, viszont interjún beszélünk róla. Ebben az esetben szinte biztos a bizalomvesztés. Éppen ezért vigyük magunkkal azt az önéletrajzot, amelyet beadtunk és beszéljünk ennek megfelelően.

7. Nem készülünk a cégből, ahova jelentkezünk

„Mit tud cégünkről?" Sok interjún elhangzik a kérdés. Aki nem tud erre legalább 2-3 alapinformációt mondani, jelentősen csökkenti esélyeit.

8. Érdektelennek tűnünk

Ha az állásinterjún való részvételünknek csupán annyi is az oka, hogy nincs állásunk, és nem az adott cég iránt vagyunk elkötelezettek, fontos, hogy azt a benyomást keltsük, érdekel minket maga az állásinterjú valamint az elvégzendő feladatok. Senki nem akar egy demotivált munkatársat.

9. Félmondatokkal válaszolni

Próbáljunk meg minden kérdésre kerek, egész mondatokkal reagálni. Az egyszavas válaszok nem keltenek jó benyomást.

10. Rágógumival a szánkban válaszolgatunk

Ahogy az iskolában sem illik, úgy egyetlen formális környezetben sem megengedhető a "kérődzés". Ehhez nem kell többet hozzáfűzni.

11. Arrogánsan viselkedünk

Fontos a magabiztosság, ennek azonban vannak határai. Tartsuk észben, hogy ha nem is alárendelt helyzetben vagyunk, azért mégis csak mi vagyunk, akik jobban szeretnének ott dolgozni, nem pedig ők akarnak annyira minket, hogy mindent elfogadjanak tőlünk.

12. Csörög a telefonunk

Soha nem vegyük fel a telefont, és némítsuk le már azelőtt, mielőtt a portással találkoznánk. Lehet, hogy fontos emberek vagyunk, adott helyzetben azonban sokkal fontosabb, hogy egy állásinterjú szituációban vagyunk, ami teljes koncentrációt és odafigyelést igényel.

13. A legfontosabb kérdésekre nem készültünk

A munkaadó leginkább a pályázó motiváltságára és szaktudására kíváncsi. A legfontosabb kérdések erre vonatkoznak. Néhány példa: „Miért pont ide adta be pályázatát?", „Miért akar eljönni cégétől?", „Milyen sikerei voltak előz munkahelyein", „Mivel tudna hozzájárulni cégünk sikeréhez?" Éppen ezért már otthon készüljünk válaszokkal.

14. Ne kérdezz rá idő előtt a fizetésedre

Türelem-türelem. A legfontosabb kérdést általában az interjú végén dobják fel. Ha idáig eljutsz, a nehezén már túl vagy.

15. Túl sok személyes információt osztunk meg magunkról

Ez egy állásinterjú, az interjúztató célja, hogy megtalálja a legjobb jelöltet a pozícióra. Persze fontos, hogy a jelentkező illeszkedjen a már meglévő csapat arculatába, személyisége megfeleljen a cégkultúrának, de nem kell magunkról mindent elárulni. Ráadásul hátrányba is kerülhetünk. A HR-es például nem kérdezheti meg, hogy van-e gyerekünk. Ha például egy olyan munkára jelentkezünk, ahol sokat kell utazni, a megadott plusz információ miatt azt hihetik, kevésbé vagyunk mobilisak, holott lehet, ez egyáltalán nem igaz.

16. Szedd össze magad

Bármennyire is ideges vagy, a kérdező nem levertséget szeretne rajtad látni, hanem érdeklődést. Persze, az se jó, ha izegsz-mozogsz, és több kérdést teszel fel, mint maga az interjúztató. Maradj természetes, válaszolj kerek egész mondatokban.

17. Szemkontaktus nélkül beszélni

Rendkívül zavaró, ha a pályázó kerüli a szemkontaktust. Éppen ezért nézzünk az interjúztató szemébe és mosolyogjunk. Így máris jobb benyomást keltünk.

18. Korábbi munkaadónkat szidjuk

Amikor az ember összejön egy nős férfival, nagyobb eséllyel kerül majd ő is a megcsalt barátnő szerepbe a férfi alaptulajdonságaiból kiindulva. Ne játsszuk el ezt a leendő munkaadónknál, hiszen így joggal gondolhatja majd, hogy nem tudunk majd elég hűségesek lenni az ő cégéhez sem.

19. Ne panaszkodj

Az örök elégedetlenkedő szerepe nem éppen megnyerő. Ne panaszkodja a volt főnöködre, munkahelyedre, a közlekedésre, a kormányra, a világválságra. Közhely: de inkább csak légy érdeklődő és pozitív.

20. Ne kérdezzük meg

Az interjú végén ne kérdezzük meg, hogyan sikerült a beszélgetés, mennyi az esélyünk az új állásra. Mivel a munkaadó még valószínűleg további jelölteket is meghallgat, nem tud biztosat mondani. Azt azonban mindenképpen tisztázzuk, körülbelül mikor számíthatunk válaszra. Ha lejár a határidő, akkor érdeklődhetünk telefonon az eredményről.