Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés év végén év elején

Cimkék: álláskeresés, újév, újévi fogadalmak, önéletrajz frissítés, előny

2013 December 27.   |  22: 11

Újév, új munka, jobb állás

2014, addelmagad.hu, álláskeresésAz új évkezdetre megpróbálunk úgy tekinteni, mint egy tiszta lapra és persze hisszük, hogy jövőre minden más lesz. Nincs ez másként az álláskereséssel, illetve karrierünk egyengetésével sem. Az év vége felé már inkább az ünnepekre koncentrál mindenki, tartunk egy kis pihenőt, és félretesszük a munkával kapcsolatos gondolatokat, így aztán januárban újra nekiállhatunk a karrierépítésnek. Van, aki valóban új lendületet kap, de az sem ritkaság, ha az újév kicsit döcögősebben indul, mint mikor téli álomból próbálja az ember felrázni magát. Nincs is ebben semmi furcsa, az ünnepek elmúltak, szilveszterkor elbúcsúztattuk az óévet és hirtelen visszazuhantunk a szürke hétköznapokba. Elkél ilyenkor a támogatás és a segítség, hogy újra aktivizálhassuk magunkat és a jövőnkre koncentráljunk.
2013-ban egy felmérés szerint az újévi fogadalmak között szerepelt az álláskeresés, illetve munkahelyváltás. Ráadásul szinte a dobogós fogadalmak közt van. Valószínű ez nem lesz másként most 2104-ben sem.

 

A legnépszerűbb újévi fogadalmak voltak 2013-ban:

1. Spórolás - 31 %
2. Adósságok törlesztése - 22%
3. Fogyás - 18%
4. Munkahely/karrierváltás - 16%
5. Dohányzásról való leszokás - 13%
6. Kevesebb alkoholfogyasztás - 11%
7. Kevesebbet dolgozni - 9%
8. Több időt tölteni a családdal - 7%
9. Kevesebb csokoládét fogyasztani - 6%
10. Elköltözni - 2%

Statisztikák szerint álláskeresés szempontjából leggyengébb hónapok június, július, augusztus és szeptember eleje. Ilyenkor születnek a legkevésbé döntések, ilyenkor hosszabb ideig tart állást találni. Közepesen erős hónapok február, március, április és május első fele. A legerősebb időszak pedig szeptember vége, október, november, december eleje, január. Tehát készüljünk erre az erős januárra, gondoljuk végig, mit tehetünk még most az álláskeresésben.
Érdemes újra végiggondolni, hogy elég sok álláshirdetést pályázol-e meg? Csak azokat, ahová 100%-ban megfelelsz, vagy azokat is, amiket el tudnál végezni, de kicsit másféle tapasztalataid vannak most? Van-e listád a neked valamiért tetsző cégekről? Ezen cégek honlapját végignézted-e újra, hátha év elejével új pozíciókat akarnak nyitni? Ha nem, de még nem is kapták meg az anyagod soha, most lehet időszerű elküldeni nekik.

Mindannyian tudjuk, hogy minden állásra, ha nem is teljes egészében, de át kell írnunk az önéletrajzunkat. Kicsit mindig hozzá kell igazítani azokhoz az igényekhez, amik az álláshirdetésben elhangzanak. Másrészről viszont az is nagyon fontos, hogy tanuljunk meg szelektálni és nem utolsó sorban tudjuk, hogy mit akarunk. Itt az év eleje, szívjuk fel magunkat, rakjuk rendbe az Önéletrajzainkat mind a gépünkön, mind a közvetítő illetve hirdető oldalakon. Frissítsünk és kezdjük újult erővel az évet!
Ha mások ilyenkor az ünnepek, az év vége miatt „szabadságot vesznek ki” az álláskeresési munkából, és te nem, akkor máris előnyben leszel. Azaz most légy a legszorgalmasabb álláskeresésben, mert valójában ez az egyik legesélyesebb időszak az álláskeresésre!