Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

12 Út az Álláskeresésre

Cimkék: álláskeresés, állásbörze, fejvadász, hirdetés, álláskeresési tippek, karrieroldal

2014 September 18.   |  10: 10

12 tipp, hogyan keress állást

álláskeresés, addelmagad.hu, állásAz álláskeresés megkezdésével rengeteg csatornán keresztül érhetjük el a potenciális munkáltatókat. Minden lehetőségnek megvan a maga előnye vagy esetlegesen hátránya. Mindig tisztában kell lennünk az értékeinkkel, kitűzött céljainkkal és ennek megfelelően kell az állásajánlatokat megpályázni. Legyünk mindig naprakészek, és legyünk nyitottak az újdonságokra.

1)      https://addelmagad.hu

Napjainkban az egyik leghatékonyabb és legkényelmesebb álláskeresés, ha regisztráljuk magunkat egy álláskeresési adatbázisba, amilyen például az addelmagad.hu is. Nincs is egyéb dolgunk, mint pár adatot feltölteni magunkról a rendszerbe, esetlegesen egy önéletrajzot és egy jól sikerült fotót. Ezután már „csak” várnunk kell. Naponta több száz potenciális munkaadó böngészi ezeket az adatbázisokat. Pont ezért ne csodálkozzunk, ha váratlanul csörög majd a telefon és felkínálnak egy lehetőséget. Ez a fajta álláskeresés hihetetlenül optimális, hiszen így a leendő munkaadó személyre szabottan választja ki az önéletrajzunkat, így sokkal nagyobb esélyünk van elnyerni az állást.

2)      Álláskeresési portálok

Nagyon hasznosak tudnak lenni ezek az oldalak, a picit türelmetlenebbek számára. Ezeken az oldalakon több száz lehetőség közül tudunk válogatni. Minden oldal el van látva specifikus szűrőkkel, hogy még személyre szabottan és az elképzelésinknek megfelelően tudjunk keresni.

3)      Gyűjtő portálok

Sok olyan weboldal megtalálható a világhálón, ahogy egy helyen összegyűjtik nekünk a megjelent hirdetéseket. Itt is érdemes keresgélni, nehogy valami elkerülje a figyelmünket. Érdemes feliratkozni az oldal kínálta hírlevélre is, hiszen a megadott páraméterek szerint az email címünkre kapjuk közvetlenül az állásajánlatokat.

4)      Munkanélküli központ

Minden megyében megtalálhatóak. Keressük fel ez adott település járási hivatalát és itt ingyenesen tudunk regisztrálni. Előnye, hogy nem csak munka lehetőséget kínálnak, hanem tanácsadással, képzésekkel segítik a munkakeresést. Itt főként az alacsonyabb végzettséget igénylő munkák a jellemzőbbek.

5)      Újsághirdetések

Az álláskeresés egyik legrégebbi és leghagyományosabb módja. Az internet világában, nem olyan népszerű ez a keresési mód, de higgyék el nagyon is érdemes idő fordítani erre a módszerre is, hiszen igazi gyöngyszemekre találhatunk.

6)      Állásbörze

Évente kétszer, ősszel és tavasszal is rendszeres jelleggel rendezik meg ezeket a rendezvényeket. Rengeteg potenciális céggel kerülhetünk személyes kapcsolatba és tudhatunk meg róla többet. Bátran szólítsuk meg a cégvezetőket, hallgassuk végig a szakmai előadásokat és a leadott önéletrajzunk valamint a személyes benyomás alapján akár mienk is lehet a kiszemelt állás.

7)      Spontán CV-k küldése

Legyünk határozottak és bátrak. Nyugodtan keressünk meg a potenciális cégeket. Küldjük el az önéletrajzunkat, még akkor is, ha úgy tűnik, nem keresnek új embereket. Értékelni fogják a motivációnkat, és ha elég kitartóak vagyunk lehetőséget fognak biztosítani, hogy személyesen is bizonyítsunk.

8)      Vállalati karrieroldalak

Nagyobb vállalatok szokták ezt a lehetőséget használni, de napjainkban, a középvállalati szférában is egyre gyakoribb. Ha tudod, hogy mik a céljaid az is tudod, hogy azokat hol tudod elérni. Ilyenkor mindenképpen érdekes figyelni a kiválasztott cégeket és az általuk közvetlenül felajánlott munkalehetőségeket. Ez azért is praktikus, mert itt személyre szabottan címezhetjük pályázatunkat, hiszen kivétel nélkül mindenhol szerepel a HR-s munkatárs neve és elérhetősége.

9)      Fejvadász cégek

A fejvadász cégek többsége vezető pozícióba keres munkatársakat. Általában olyan cégek részére, amelyek nem rendelkeznek külön HR részleggel. Itt általában többkörös interjún veszünk részt, ami első körben a közvetítő cég egyik munkatársával történik. Az utolsó kör, pedig a munkát adó cégnél. Hátránya, hogy elég időigényes, hiszen sok kézen fut át a pályázatunk. A munkakeresők számára ingyenes ez a szolgáltatás.

10)   Karrier irodák

Legfontosabb feladatuk: tanácsadással és információszolgáltatással segíteni a munkaerőpiacon való eligazodást, különböző rendezvények, fórumok rendezésével találkozási felületet biztosítani a munkát kereső végzős hallgatók és a cégek számára.

11)   Közösségi oldal

A közösségi háló számtalan lehetőséget kínál. Küldj körüzenetet az általad regisztrált közösségi oldalakon, tudasd a környezeteddel, hogy ha találkoznak egy lehetőséggel, akkor Téged keressenek meg először! Az ajánlásokon alapuló munkatárskeresés azért előnyös a cégeknek, mert megbízható forrásból kapják az információt és emellett roppant költséghatékony módszer.

12)   Ismerősök

Az egyik legjelentősebb álláskeresési csatorna a személyes kapcsolatok megléte, ezek felhasználása. Érdemes végiggondolni, ki az, aki tud esetleg segíteni, elérni céljainkat. Minél több ember tud álláskeresési céljainkról annál nagyobb a valószínűsége a sikeres elhelyezkedésnek.