Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés Blog

Több esély a pályakezdőknek mert öregszünk?

Cimkék: álláskeresés, esélyek, Európa, foglalkoztatottság, nyugdíjas, öregedés, pályakezdő

2012 July 8.   |  1: 53

Pályakezdők álláskeresési esélyei nőnek mert öregedik Európa?

pályakezdő, álláskeresés, addelmagadEgyre több kutatást, prognózist olvashattok ti is, hogy a ''vén Európa'' a slágerből egyre inkább aktuális kontinensünkre. Köszönhetően a jólétből és a fejlett egészségügyi szolgáltatásokból fakadó folyamatosan növekvő várható élettartamnak, valamint annak, hogy az európai családmodell kb. 1-1,2 gyermekben merül ki, nem kell túl megeröltetni az agyunkat ahhoz, hogy elképzeljük, tényleg több lesz a nyugdíjas, mint az iskolából kikerülő pályakezdő. Itthon sincs ez másképp, sőt.
Egyre többen gondolják azt, hogy a gyerek lemondás, időről, pénzről, a nőknél karrierről, önmegvalósításról egyaránt. Ezt kár tagadni, az más kérdés, hogy a gyerekek teljesen más dimenziót nyitnak meg, más élményeket adva, melyeket nem is kell és nem is lehet összehasonlítani. 
Ami a nyugdíjasokat illeti, 65-70 évesen (egészségi állapotuk miatt egyre többen) élvezik a szabadidőt, utaznak, trenddé vált, hogy felélik a felhalmozott javakat, így a leszármazottak anyagi korlátai is szűkebbek lesznek, közvetve befolyásolva így a gyermekvállalási hajlandóságot. A jelenlegi gazdasági és munkaerő-piaci helyzet sem ''ágyaz meg'' éppen a biztonságos családalapításnak. Na de hagyjuk a száraz társadalompolitikai fejtegetéseket.
A lényeg, hogy kevesebb lesz a pályakezdő, és ez idővel nálunk is így lesz, mivel az előregedő társadalom ránk is jellemző. Az a baj, hogy ezt még nálunk fűszerezi az alacsony foglalkoztatottság, és az 50 feletti korosztály nem piacképes háttere (nyelvtudás, számtech ismeretek, stb.). Amint a cégek hajlandóak lesznek ismét tömegével alkalmazni pályakezdőket, eljön az ő idejük. De ez még jó pár év, így addig muszáj a tanulmányok mellett munkatapasztalatot szerezni diákmunka, részmunkaidő, nyári munka (beugrós, helyettesítős melók), vagy valamilyen szakmai területen végzett kutatás, specializálódás ürügyén kitűnni a tömegből. Na és persze lehetőleg piacképes szakot elvégezni a megfelelő nyelvtudás megszerzése mellett. Hiszen nyelvtudás nélkül a hazainál sokszor kedvezőbb európai munkalehetőségek is elérhetetlenek.

Bővebben...

Hol vannak a hölgyek az álláspiacon?

Cimkék: álláspiac, átlagkereset, bér, foglalkoztatottság, hölgyek, kereset, nők

2012 May 28.   |  14: 28

Hol vannak a hölgyek az álláspiacon?

addelmagad, állások, munkaA Íme néhány adat publikusan elérhető forrásokból illetve gyűjtésből.

Bővebben...

Mennyi is a foglalkoztatottak száma valójában?

Cimkék: bejelentés, feketemunka, foglalkoztatottság, körbeszámlázás, munkavállaló, vállalkozó

2012 March 27.   |  1: 45

Vállalkozó vagy munkavállaló, esetleg feketemunka?

addelmagad, munka, állásokBár nem vagyunk egy statisztika guruk, de elgondolkodtató, hogy mennyi következtetést vonnak le ebben az országban az éppen foglalkoztatott munkavállalók, illetve a vállalkozások pillanatnyi számáról, az induló és megszűnő vállalkozásokról, stb. Pedig a jelenlegi viszonyok miatt mindegyik adat jelentősen torz, hiszen ha mindenki körbenéz a szűkebb környezetében, lefogadom, hogy hamar eszébe jut legalább 1-2 olyan ismerős, rokon, aki papíron vállalkozó. Mert így elszámolhat ezt-azt, vagy mert be kell számláznia valahová, vagy mert van egy élő vállalkozása, de az optimális bevétel-költség elosztáshoz, a kedvezőbb adózáshoz jól jön még egy cég, amely papíron mutat csak aktivitást. Extrém esetben az élő vállalkozásban a szürke, boritékos alkalmazotti fizetésekhez a készpénz előteremtéséhez kell még 1-2 cég a saját, vagy családtag nevén, és megy a körbeszámlázás. Emellett nem beszéltünk a hajléktalanok nevére alapított cégekről, az építőiparban gombamód újraalakuló társaságokról. Így nem tudjuk igazán, hogy sok, vagy kevés a vállalkozás ebben az országban.
Ez a kérdés elvezet oda, hogy emiatt a foglalkoztatottságról sem tudjuk igazán, mekkora, csak nagyjából, illetve aki nyitott szemmel jár, érzékeli, hogy nem túl magas. Elég csak felszállni a metrora munkaidőben, vagy kinézni a budapesti utcákra. Igen sok aktív korú ember ténfereg az utcán, láthatóan nem munka kapcsán, és nem csak a válság óta van ez így. Emellett számos pénzügyi tanácsadó, ingatlanos, értékesítő, network marketinges, MLM-es számláz be valahová, tehát nincs bejelentett munkahelye, mégis dolgozik. A feketén foglalkoztatottakról ne is beszéljünk.
Jó lenne pedig tisztán látni és tiszta viszonyokat teremteni. Ehhez viszont nehéz meghozni a szükséges döntéseket, ha az alapadatok sem felelnek meg a valóságnak.

Bővebben...
Előző oldal
1
Következő oldal