Álláskeresési tanácsok, Álláskeresési ötletek

Magyarországi Álláskeresők Blogja

Álláskeresés Blog

Beszéljen a pozitív és negatív tulajdonságairól

Cimkék: állásinterjú, erősségek, gyengéink, interjú kérdések, negatív tulajdonságok, pozitív tulajdonságok

2012 March 21.   |  21: 29

Könnyűnek tűnhet az első pillanatban felsorolni néhány jó vagy rossz tulajdonságot.

negatív tulajdonságok, addelmagad.hu, álláskeresésDe tudjuk mégsem olyan könnyű. Az erősségek felsorolása általában nem okoz komoly problémát. Az izzasztó pillanatok inkább a negatív tulajdonságok felsorolásával kezdődnek. A dilemma a következő: hogyan jellemezze a hiányosságait úgy a pályázó, hogy közben ne zárja ki magát az esélyesek egyre csökkenő táborából?
A siker titka ezúttal is a felkészülés és az alapos önismeret. Aki komolyan veszi az álláskeresést, elég időt és energiát szán az erősségek-gyengeségek feltárására is.
A legnagyobb hiba, amit elkövethet a pályázó, ha semmit sem válaszol. Rossz üzenete van annak is, ha az álláskereső azt állítja, egyáltalán nincsenek gyenge pontjai. Sokkal hitelesebbnek tűnik az, aki nyíltan mer beszélni fejlesztendő tulajdonságairól, kisebb hibáiról. A lényeg ez esetben is a megfelelő „tálalás”. A gyengeségek ugyanis nem mindig befolyásolják az adott munkakört betöltő dolgozó teljesítményét. Jó példa erre egy olyan jelölt esete, aki egyedül hatékonyabban teljesít, mint csapatban, de a munkakör nem követeli meg a csoportos munkavégzést.  Ha a gyengéinkről kell szót ejtenünk, akkor beszéljünk úgy ezekről a tulajdonságokról, mint amikben fejlődni szeretnénk. Így bár a gyengéinkre kérdeznek rá, válaszunkban az érződik majd, hogy mi a fejlődésre vágyunk.
Alakítsuk úgy az erősségeinkről szóló válaszokat, hogy azok bizonyítékul szolgáljanak leendő munkáltatónk számára, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett munkára. Példáinkkal tehát ne sablonos tulajdonságokat említsünk, hanem olyanokat, amikkel tényleg tudunk azonosulni és, amik szükségesek leendő állásunk betöltéséhez is.

Bővebben...

Miért jelentkezett erre az állásra?

Cimkék: állásinterjú, interjú kérdések, kérdések-válaszok

2012 March 8.   |  20: 31

Sarkalatos kérdés egy interjún: Miért jelentkezett erre az állásra, miért szeretné megkapni a pozíciót?

addelmagad, interjú kérdések, állásinterjúAz állásinterjú kérdéseknek ez egy nem elhanyagolható pontja, itt vehetjük hasznát, a cégről szerzett kutatásainknak, ami segít kiemelkedni a többi jelölt közül. Mondjuk el, hogy mindig egy ilyen lehetőségre vártunk, hogy egy ilyen cégnél dolgozhassunk. Keressünk valami jellegzetességet, amit kiemelhetünk a cég működéséből. Mondjuk el, hogy céljaink és képesítésünk megegyezik a cég profiljával. Ha esetleg olyan munkakört kívánunk betölteni, amit már korábban is végeztünk akkor mondjuk el, hogyan fogjuk hasznosítani az ott szerzett tudásunkat és tapasztalatainkat.

Bővebben...

Meséljen magáról!?

Cimkék: állásinterjú, interjú bevezető, interjú kérdések

2012 March 7.   |  20: 40

Kezdjük a legfontosabb kérdéssel: Meséljen magáról néhány szót!

addelmagad, állásinterjú, meséljen magáról

Gyakran ezzel a felszólítással kezdődik az interjú legfontosabb és egyben leghosszabb része, a ''kikérdezés''.  Tipikus bemelegítő kérdésnek használják, hogy kicsit oldják a jelölt feszültségét. Ennek ellenére, nagyon komolyan kell venni ezt,  hiszen nagyon sok hasznos információ kiderül rólunk. Ennél a kérdéskörnél fontos, hogy szabadon, ne görcsösen beszéljünk. Saját gondolatmenetünket, értékrendünket követve összeszedetten a lényeget kiemelve mutassuk be magunkat.

Bővebben...
Előző oldal
1
Következő oldal